Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Lassabban baby!
Kicsit lassabban csináld, kérlek. Most jó.

Új őszinteség: Kulka, Grecsó

Új őszinteség: Kulka, Grecsó

2018. 12. 25. Lola Welbach

20181006_144427.jpg

Amikor koraősszel a Hospice Ház előterében bogarásztam az adományozók tábláit tudtam, hogy végre már meg kell írnom a Kulka-ódám.
Akkor még nem volt Forbes címlapon, még nem beszélt a betegségéről, még nem jött ki az X film, de akkor csordult ki a Kulka rajongásom, s éreztem, hogy ezzel fogom újraéleszteni a blogot.

Szomszédokbeli dokinak is láttam gyerekkoromban, és már akkor érzékeltem, hogy ez egy jó csávó (színész), de igazából először a korszakalkotó kaposvári Csárdáskirálynőben döbbentett meg.
Immár fiatal nő voltam. Kulkából tüzes szerelem, virtus, hanyag, arisztokratikus-dzsentroid elengedettség áradt, és a férfifájdalom ezer hangját pengette ifjú szívem húrjain.
Jááájj, a szeme ahogy énekelte a szintén szenzációs Sáfár Mónikának az Emlékszel még-et! Az az erotika, ami akkor izzott a színpadon, holott öt méterre álltak egymástól…
(itt van, végre megnézhető, káprázatos)
Jaj, milyen volt, emlékszem még. Akkor láttam először férfin, milyen kín nem vállalnia valakit, habár szíve szerint azt tenné. Te rongyos élet. (Edmond társadalmi osztálya, de főként anyja előtt nem vállalja fel sanzonett szerelmét.) Néztem mindenben, szívszédítő Oberon volt a (szintén korszakalkotó) hintás Szentivánéjiben, aztán rászoktam a Nemzetire. Richárd elöreüget botjával. Dorn doktor felnevet. Énfelőlem ez az ember bármit mondhatott bármiben, bárhol, nézni akartam. Mert szép, meg igaz. Meg a szeme.

Később megörültem hogy Katonás lett, így már miatta is mentem oda, jó hogy elérhető volt lénye (vagyis látható volt másik színpadon, élőben), a savoir vivre, ami árad belőle. Akkortájt vállalta fel hogy meleg, ugyanolyan könnyed, természetes eleganciával, ahogy addig mindent csinált. Na, erre még jobban megszerettem.

- Látod kislányom, ő Kulka János, fontos, szabad embere hazánknak, korunk egyik legnagyobb színésze – mondtam a gyereknek, mikor láttuk az 56-os filmben.

Egyszer, tán két percig, egy bankautomatánál találkoztunk. Természetesen nem léptem oda hozzá, nem rajongtam, sőt úgy tettem, mintha nem tudnám ki ő, most mit habogjak hülyén, mit zargassam. Vékony volt, borostás, hanyag inget, farmer viselt, szeme morcosan villant. Ember volt, nem sztár.

Kulka énekel. Kulka menekültet fogad be pár hétre pompás lakába. Kulka főz. Kulka szeret élni.
Aztán még láttam a Faustban is, hálaistennek.
És pont nem tudtam megnézni a Godot-ban, mert azt hittem van még időm. (Az a baj, hogy azt hiszed van időd – mondja a Facebook-on is szarrá idézett Buddha bon mot. Nincs időd, csak mostod van. Jó, ezt most hagyjuk.)

Beteg lett. Jaj, csak nem hal meg. János gyógyulj.

Túlélte, és két évvel agyvérzése után botladozó nyelvvel, kevés szóval interjúkat adott megint, vállalva azt, amiben van, a jelenét, a veszteségeit, a tapasztalásait, azt, aki ő most. Aki nem az Ezer éve magyar sztár-karcsúsított inges-sportkocsis-budai villás-Mágenheim dokis-művészszínházas ikon-meleg idol János, hanem akit megtört az afázia, aki beszélni lassan, máshogy tudó, igaz, szabad, megvilágosodott, tudatos ember. V.ö. Ferenczy Béni.

Ferenczy Béni szobrász volt, féloldala bénult le az agyvérzéstől, és onnan kezdte újra. Kulka János színész, a beszéd nem csupán emberi alapkészsége, de munkaeszköze is. Innen indult restrattal, csakúgy, mint bal kezével a csodás Ferenczy Benjámin.

És eljött az idei ősz, mikor a Hospice Ház előterében látom, hogy Kulka János kiemelt támogató, ott a réztáblája, mert ezért is tett, valamikor a kétezertizes évek elején adott, amit tudott. A Hospice Ház egyébként is megrendítő és szakrális hely – de ne félj tőle, mert csodás! –, megláttam Kulka nevét a támogatók közt, s tudtam, hogy nem lehet tovább halogatni, meg kell őt írni.  
Rendkívüli veszteség, hogy nem lép többet színpadra. Ezt fel kellett fognom, el kellett gyászolnom. Igazából még most sem hiszem el...
(félre: Maga rég nem lesz a világon, mikor én még mindig imádom!)

ÉS Grecsó. (Akit nem - mégoly vázlatosan sem, mint Kulkánál- életműve, csak betegsége, s arról való kommunikációja kontextusában vizsgálok itt, most.) Aki nyáron írt egy rövid, megrázó cikket az Élet és Irodalomba Kulkáról (és saját magáról), s aki most, a karácsonyi duplaszámban, szintén betegsége kapcsán, rálépett a nem novellán és tárcán keresztül megfogalmazó, hanem interjú által szóról-szóra kimondó, megdöbbentően primer, őszinte útra. Amelynek torokszorító keresetlensége, elfogulatlansága, egyszerűsége (bassza meg a sors), Kulka mellé helyezte őt.

kulka.jpg

grecso.jpg

Őszintén a rákról, cserbenhagyó testről, fájdalomról, félelemről, halálról, most, itt???
Erejük teljében lévő deli férfiak, akikre lecsapott a betegség, s erről nem hallgatnak, nem elviselkedik, nem hazudoznak, hanem vállalják?
Igen.
Leborulok Grecsó és Kulka nagysága előtt. Mert ez kell ennek a tépázott tollú, szomorú kis országnak, az én hazámnak. A nehéz utak, sorsok, ilyen könnyeden elegáns vállalása. Vegyétek meg a karácsonyi Élet és Irodalmat, olvassátok el a Grecsó interjút, és éljetek át ti is katarzist!
Ne dőljetek be annak az ostoba propagandának, hogy aki ÉS-t olvas az liberális söpredék, az mecsetet akar a Nagykörútra, mert nem akar (én nem), annak nem fáj Trianon, mert de, fáj (nekem fáj), és a többi faszság.
Viszont ezen félelmekkel és fájdalmakkal pro momentán semmire nem megyünk. (jövőre se. utána se)
Legyünk jelen. Új őszinteség. Vállalni azt, ami van. Mégha vesztettünk is képességeket, énképet, hitet, túl kemón és sugárterápián,  az intenzívről kibotorkálva. 
Ez kell, így kell beszélnünk magunkról, így kell beszélnünk egymással, ilyen egyszerűen, ahogy ezek csinálják. Így, így – írnám végezetül, ha nem viszolyognék annyira ettől a divatba jött fordulattól. Na, nézzé oda, már nem is utálom annyira.
Ahogy egymással bánunk, az a Hazánk.
(Schramkó Péter)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lassabbanbaby.blog.hu/api/trackback/id/tr8314514374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bekejudit 2018.12.26. 13:03:55

Most lehet megkövezni: szerintem nagyon jót tett Kulkának az agyvérzés...már pont elkezdett magától teljesen elszállni...és kapott egy üzenetet, egy nagyon durvát: ecce homo. És úgy tűnik megértette. Kár persze, hogy ilyen áron.

dr. mesterséges színezék 2018.12.26. 19:05:23

@bekejudit: Mi volt a kezdődő elszállásának a tünete? Elkerülte a figyelmemet.

bekejudit 2018.12.26. 19:07:53

@dr. mesterséges színezék: Rendben akkor másképp fogalmazok: sokkal szimpatikusabb, emberibb és "nagyobb" emberré vált a szememben azzal a küzdelemmel amit az agyvérzést követően végig élt, mint amilyennek a betegségét közvetlenül megelőző években mutatkozott ...és szerintem sokkal szerethetőbb is lett, valamint azt gondolom, ezt ő is érzi...

jolankovacs 2018.12.26. 20:04:19

Halgassátok meg Kulkától a Hallelúját (felvétel a zsinagógában). Megváltozik az életetek.

Törpvadász 2018.12.27. 00:26:15

Nekem Kulka ugyakolyan korszakos zseni, mint Alföldi. Zseniálisan énekelt és bár nem sokszor volt esélyem szemelyesen látni, de azért akadt 1-2 (12 dühös ember pl), de lenyűgözött a színpadon. Nekem példaértékű a betegséghez való hozzáállása és a kitartása. Remélem, tényleg tudnak segíteni a hasonló betegeken ezzel a módszerrel, mert Kulkánál bevállt és nagyon nagy dolog amit véghezvitt a segítő hölggyel együtt.

Rébusz 2018.12.27. 11:55:22

Az írás 3/4 részéig még azt gondoltam, átjön a cikk mondandója, de a végét már nem igazán értem. Nem igazán értem, hogy egy vagy két személy méltatásából miért kellett hirtelen fordulattal az aktuális politikáról beszélni, közben a nőből a szóhasználat által férfi lesz... Szerintem nagyon kevés azon emberek száma, akik a rákbetegség kapcsán ne lennének érintettek, akár maguk vagy családtagjuk által. A betegségéről pedig még Törőcsik Mari is nyíltan beszélt, de egyébként nagyon nagyon sokan, fiatal művészek is, ebben semmi újdonság nincsen, hogy reflektorfényben álló EMBEREK beszélnek róla. Hogy a politikának ehhez mi köze, nem értem. Az emberben belül van egy szűrő, mindegy, hogy egy lap nyomtatott formában vagy sehogy ráírja, hogy milyen. Már, ha egyáltalán valamilyen. Egy irodalmi lap. Mindegy, hogy milyen, a szűrő, a világnézet, az állásfoglalás az emberben van, nem egy szóban.

Szaracén 2018.12.27. 12:06:14

@jolankovacs: Igen, én is úgy érzem, Kulkából az énekléskor árad a legtöbb pozitív energia. Ott voltunk talán legutolsó koncertjén 2015 novemberében a Kongresszusi Központban. Persze láttam színpadon is (pl. Salieriként) vagy filmben (A vizsga, A berni követ), de leginkább a dalaival töltötte fel a lelkemet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.27. 12:33:06

Leburolok a ballibek bátorsága előtt, hogy merik imádni gazdáikat.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2018.12.27. 13:22:43

@maxval balcán bircaman: Végleg bizonyítottad nekem, hogy beszűkült tudatállapotú troll vagy. Mi köze van a kedvenc vesszőparipádnak két ember sorstragédiájához?!?

TimurLink 2018.12.27. 15:31:25

Grecso közömbös nekem

maxval bircaman szeredőci anyabaszó 2018.12.27. 16:43:36

@maxval balcán bircaman: Halott kurva anyádat baszd szájba a ravatalán te mocsok féreg fideSS bérenc bolgár állat nemzetáruló szarkupac !

élhetetlen 2018.12.27. 18:01:03

@bekejudit: Nem, te még a köveket sem érdemled meg. Az elmebetegeket nem bántjuk. „nagyon jót tett Kulkának az agyvérzés”, „szerintem sokkal szerethetőbb is lett”. Egy ember, akinek az élete a színpad volt, és ennek talán vége, biztosan boldog, hogy szerinted szerethetőbb lett. Miből gondolod, hogy az volt a célja, hogy csak szeressék? Akkor kismacska lett volna, és dorombolna. Egy ember elveszti a létezéséhez szükséges képességeinek a felét, és szerinted ez jót tett neki. „kapott egy üzenetet, egy nagyon durvát: ecce homo. És úgy tűnik megértette.”. Kit leckéztetnél még? Gondolom, magadat nem!

bekejudit 2018.12.27. 19:13:59

@élhetetlen: valóban az elmebetegeket nem bántjuk...

élhetetlen 2018.12.27. 22:14:04

@bekejudit: Úgy tűnik, te még csak nem is érted. hogy mit írtál. Újra. „kapott egy üzenetet, egy nagyon durvát: ecce homo. És úgy tűnik megértette.”. És szerinted jót tett neki, mert szerethetőbb lett. Normális vagy? Jogos a kérdésem, hogy kiknek küldenél még ilyen „üzeneteket”, hogy szerethetőbb emberré váljanak? Kiket büntetnél még ilyen sorscsapásokkal, hogy jobb emberré váljanak? Kiket leckéztetnél? Tényleg nem érted, hogy mit írtál?

bekejudit 2018.12.27. 22:29:57

@élhetetlen: nem én küldtem az üzenetet és én senkit nem akarok büntetni, semmi jogom nem is lenne rá...úgy látszik te nem érted amit írtam. Az üzenet képletes: ha elfogadjuk, hogy mindennek van valami oka...enbek a betegségnek például az hogy az élni akarás legyőzi a halált. Ha nem fogadjuk el akkor azt mondjuk, hogy a genetikában és az életmódban kódolva van, hogy ki milyen betegséget fog elszenvedni és ez minden emberre egyaránt vonatkozik lehet barmilyen különleges vagy hétköznapi...

élhetetlen 2018.12.27. 23:26:21

@bekejudit: „nem én küldtem az üzenetet„. Persze, hogy nem, te csak felismerted, és feltártad a lényeget.(?) „ha elfogadjuk, hogy mindennek van valami oka...”. Akkor most mesélek. 15 éve elgázoltak egy zebrán, és ezzel lőttek a kedvenc szórakozásomnak, az utazásnak, színházba járásnak, és annak, hogy a nyugdíjas éveimet majd egy tengerparton töltöm. stb. Egyik volt fősulis iskolatársnőm, hasonlóan lényeglátó, mint te, azt mondta, hogy ezt én akartam magamnak, és ezt abból gondolta, hogy előtte morogtam valamit a munkahelyemre. Világos, ha problémám van a munkahelyemen, akkor nem megoldom, vagy, ha nem tudom megoldani, akkor nem váltok, hanem elgázoltatom magam. Mert mindennek oka van, és ő is tudta a miértet, ugyanúgy, mint te. Nem, te nem akarsz büntetni, csak jónak, sőt, hasznosnak tartod az emberi tragédiákat, mert szerinted sokat tanulnak belőle az elszenvedői. Ha egy hároméves rákban haldoklik, annak az az oka, hogy a szülők azt hitték, hogy boldogok lehetnek, kellett a pofon, hogy rájöjjenek, hogy nem úgy van az. És nyilván, ha rálépsz egy hangyára, annak is oka van, hogy miért pont ő pusztult el a bolyból, és meg is tudod magyarázni. Maradjunk annyiban, hogy egy zavaros fejű liba vagy, aki azt hiszi magáról, hogy ismeri a mindenség titkát, pedig nem. Ezzel befejeztem.

bekejudit 2018.12.27. 23:39:03

@élhetetlen: szerintem te semmit nem tanulsz semmiből, csak gyűlölködsz és haragszol a világra...sok mozgássérült jár színházba és utazik...és tud örülni az életnek...ne keverjük ide a rákos háromévesek szüleit szerintem. Üdv: egyzavarosfejűliba

élhetetlen 2018.12.28. 00:46:44

@bekejudit: Kár rád fecsérelni az időt, mert felszínes vagy, és úgy ítélsz, hogy semmit nem tudsz. Nem haragszom a világra, és gyűlölni sem gyűlölök senkit, csak elegem van az agyatlan, másokat megítélőkből, de ezt jogosnak tartom. A végig gondolatlan dolgaid. „sok mozgássérült jár színházba és utazik...”. Persze, egy kerekesszékesnek, még, ha egyedül van is, bárki segít. De annak, akinek egyforma hosszú mindkét lába, csak egy villamoson az indulást, a fékezést, és a kanyarodás okozta torziót nem bírja a széthasított porcú térde, még akkor sem biztos, hogy átadják a helyet, ha kéri. És nem megy el úgy külföldre, hogy, ha szembejön három lépcsőfok korlát, azaz kapaszkodó nélkül, akkor nem tud felmenni, mert a fél lába nem tart. És nem tud komoly fájdalom nélkül háromszáz méternél többet menni, és protézis sem építhető be, mert kissé alkatrész hiányos a sérült térde. Mit kellett volna tanulnom a balesetből, ahol vétlen voltam? Csak addig jutottam, hogy még mindig jobb, hogy a lábam ment tönkre, nem az agyam. Három méter repülés után fejre is eshettem volna. „ne keverjük ide a rákos háromévesek szüleit szerintem”. Miért ne, te mindennek tudod az okát! Most megint mesélek. Még a sérülésem előtt volt, hogy egy dzsessz klubban volt pár mozgássérült haver is. Beszélgettünk, meséltem, hogy egyik barátnőm befizetett a Gellértbe a Neumann bálra, én meg őt a velencei karneválra. A srác, hát ő nem a bált választaná. Nekem meg leesett a tantusz, hogy ő nem tudna befizetni a buszos velencei útra, mert a két bottal botorkálva nem vállalnák. Mondtam, elviszem. Kb. tízszer mondta, hogy igen, nem, na, döntsd el este végére, eldöntötte, de még a szüleinek sem merte elmondani, hogy mibe vágott bele. Én meg úgy voltam, hogy ugyan strapa, de, ha nem bírja, leteszem egy fűtött templomban, és majd érte megyek. Végig csináltuk, élveztük, igaz, hogy a nap végén már az volt, hogy az egyik vállamon a táskám, meg a srácé, a másikon a srác, mert elfáradt, de amíg nem próbáltál ilyet, addig ne beszélj arról, hogy a mozgássérültek mennyire élvezik az életet. Csak annyira, amennyire képesek megoldani. És nem könnyű nekik. Mert ráadásul nem mindegyik milliomos, hogy teljen kísérőre is. Úgyhogy tartom, egy zavaros fejű liba vagy.

bekejudit 2018.12.28. 00:54:00

@élhetetlen: akkor ezek szerint mégis gazdagodtál valamivel...nagyon sajnalom, ami veled történt és igen, pont annyira kell élvezned az életet, amennyire lehetséges...ajánlom Mosolyka írásait...és mától büszkén viselem a zavarosfejűliba nevet

élhetetlen 2018.12.28. 01:19:37

@bekejudit: Nem tudom, hogy mit mondjak. Nem gazdagodtam, és főleg nem a te agymenésedtől, csak elfogadom, ami van. Az sem gazdagszik, aki a polgármesternek kiszolgáltatva közmunkás, és nem tudja fizetni a rezsit. Az sem, akit ehhez hasonló okokból kilakoltatnak. És nem szorulok a sajnálatodra, csak arra akartam rávilágítani, hogy fogalmad sincs, miről beszélsz. És, ha Mosolyka hasonló lelki tanácsokat osztogat a használhatók helyett, mint te, hát nem kérek belőle sem. Egyébként kíváncsi lennék, hogy az élet hol igazolta vissza a fantazmagóriáidat, mert még Kulkánál sem, csak te hiszed azt, hogy ez neki jó… Azt nem gondoltam, hogy egy kommentben keresztanyának tekintenek. Legyél büszke a zavarosfejűliba névre, de nem vállalom a keresztanyaságot, és az azzal járó szellemi nevelési feladatokat.

Kulics 2018.12.28. 08:41:39

@bekejudit: ilyen gondolatokat egy kultúrember NEM ír ki nyilvánosan, hogy valakinek jót tett az agyvérzés. Még ha nyakonöntöd is ilyen ezoterikus maszlaggal, hogy mindennek oka van meg sors megsatöbbi.
Mert azt bizonyítja, hogy nincs empátiád a szenvedéssel kapcsolatban.
Kár volt megszólalnod.

A posztért meg riszpekt Lolának.

bekejudit 2018.12.28. 08:54:49

@élhetetlen: én azt hittem keresztapa vagy...annyi bizomyos, hogy nagyon alulértékeled magad ( lásd a nickneved).. az, hogy még csak nem is hallottál Modolykarol, azt mutatja, hogy elég tájékozatlan is vagy, úgyhogy fura is, hogy ezt a blogbejegyzést olvastad.
.és nem hiszem, hogy a baleseted miatt lettél közmunkás...ennék sokkal összetettebb okai lehetnek sajnos

bekejudit 2018.12.28. 08:56:56

@Kulics: ha nem szólalok meg a kutya sem ír kommenteket ehhez a bejegyzéshez...igy legalább te is szükségét érzezted ennek

élhetetlen 2018.12.28. 18:51:59

@bekejudit: Te viszont alaposan túlértékeled magad. „ha nem szólalok meg a kutya sem ír kommenteket ehhez a bejegyzéshez”. De te az ostobaságoddal felbosszantottál két embert, és megváltottad a világot, szerinted. Nem tartozik ugyan rád, de a nicknevem magyarázata. Túl jól kerestem ahhoz, hogy tanácsi lakást kapjak, ergo nem is vehettem meg tized áron, abban a lepusztult állapotban vettem meg tízszeres áron, ahogy az előző lakó megvette az önkoritól. Kimaradtam a buliból. Aztán jött a deviza hitelesek megmentése, aminek az első lépése az volt, hogy akinek volt annyi kp.-je, amennyi a tartozása, az kapott frankonként 70 forintot. Nem tudom, ezt érted-e? Nekem meg még tartozásom sem volt. Ebből a buliból is kimaradtam. A nicknevem felvétele pusztán irónia volt. „az, hogy még csak nem is hallottál Modolykarol, azt mutatja, hogy elég tájékozatlan is vagy”. Hát igen, ez aztán mérce. De nem vagyok biztos benne, hogy tudod, hogy Arthur Miller A vágy villamosához két különböző befejezést írt, mert az amerikai előadáshoz mást kértek. Abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán olvastad a darabot. Nem baj, ha nem, sokan nem olvasták, de én nem nevezem tájékozatlannak azt, aki nem olvasta. Érted a különbséget? Ha tévedek, bocs. Sőt, ha a világ összes emberét, és tevékenységét ismered, akkor is bocs. De nem hiszem, hogy tévedek. Ahhoz meg mennyi ész kell, hogy egy ilyen mondatból, hogy „Az sem gazdagszik, aki a polgármesternek kiszolgáltatva közmunkás, és nem tudja fizetni a rezsit.”, kihozzad, hogy én közmunkás vagyok. Azt hiszem, jobb lenne, ha maradnál a zárt kis világodban a zárt kis agyaddal, és nem osztanád az észt, mert nincsenek nagy tartalékaid.

bekejudit 2018.12.28. 19:02:31

@élhetetlen: én meg felteszem, hogy sokkal nagyobb tartalékokkal rendelkezem, mint pl te...és az aki leìrja a véleményét egy cikkhez kommentben, nem gondolom, hogy észt osztana...és ennél nagyobb butaságot, hogy nagy buli volt a svájci frank hiteleseknek a 180 ftos átváltási ár, rég hallottam: ad1: a hitel felvételekor 160 ft körül volt a svájci frank igy a 180 fton eleve buktak, ad2: jórészük nem tudott élni az átváltás lehetőségével, mert készpénzük nem volt, a bankok, pedig nem adtak forint hitelt nekik, hogy kifizethessék a svajci frankban felvett kölcsönt...

élhetetlen 2018.12.28. 19:45:20

@bekejudit: Látom, közgazdasági zseni is vagy. „és ennél nagyobb butaságot, hogy nagy buli volt a svájci frank hiteleseknek a 180 ftos átváltási ár, rég hallottam: ad1: a hitel felvételekor 160 ft körül volt a svájci frank igy a 180 fton eleve buktak”. De nézheted úgy is, hogy frankonként hetven forinttal kevesebbet buktak, mint akinek nem volt pénze. Nem érted, mi? A többieknek jöhetett az árfolyam gát, hosszabbítás, de a végén ki kell fizetni a teljes összeget. A bankok persze, hogy nem adtak az ingatlan értékénél nagyobb kölcsönt. Érthető. Persze, én beszélek butaságot, ha azt mondom, hogy azokat „segítették”, akik nem szorultak rá, a többieket hagyták a sárban. Egy dologban igazad van, én vagyok a hülye. Ha valaki belemegy abba, hogy egy ostobát észérvekkel akar meggyőzni, ahogy én is próbáltam, az tényleg hülye, mert a lehetetlennel próbálkozik. Legyen az egyszerűbb út, igen, drágám, rengeteg eszed van, tökéletes a világlátásod, megalapozott az önbizalmad, stb. . Így jó?

bekejudit 2018.12.28. 19:54:31

@élhetetlen: ne haragudj, de nem érdekel a véleményed rólam,, hiszen csak egy név és atc nélküli troll vagy

élhetetlen 2018.12.28. 20:18:44

@bekejudit: Persze, persze, atc nélküli troll vagyok, te meg egy elismert, hiteles személy, akinek a véleménye mérvadó a világban. Hogyne. Még nem tűnt fel, hogy a kommentekben nem emberek ütköznek, hanem vélemények, gondolatok? És, ha azt írom, hogy hülyeséget írtál, és meg is indoklom, hogy miért hülyeség, akkor mindegy, hogy mellé raktam egy képet, vagy nem. Na, pá, zsenikém!

bekejudit 2018.12.28. 20:21:26

@élhetetlen: hát igen, ez kb.akkora élmény volt, mint egy galambbal sakkozni..

élhetetlen 2018.12.28. 20:30:48

@bekejudit: Hát igen, csak te voltál a galamb. Melyik érvemre is válaszoltál érdemben, értelmesen?

bekejudit 2018.12.28. 20:35:26

@élhetetlen: mondjuk, hogy nem voltak érveid csak, gyűlölködő vádaskodásaid...minden jót neked, remélem egyszer sikerül mégis hozzájutnod egy önkormányzati bérlakáshoz és akkor talán abbahagyod az arcnélküli negatívkodást..

élhetetlen 2018.12.28. 20:50:48

@bekejudit: Te tényleg ennyire sötét vagy? Úgy tűnik igen. Semmit nem értesz meg a leírtakból? Miért kéne nekem önkormányzati bérlakás? Csak egy példa. „De nézheted úgy is, hogy frankonként hetven forinttal kevesebbet buktak, mint akinek nem volt pénze”. Ez nem érv az ellen, hogy butaságnak minősíted az ezzel az eljárással kapcsolatos véleményemet? Ez a gyűlölködő vádaskodás? Maradj már magadnak, zavarosfejűliba. És felejts el, és totyogj a placcodon, és csipegess. A lenyelt magok értelmét nem kell megfejtened.

bekejudit 2018.12.28. 20:52:59

@élhetetlen: gá gá gigágá, mikor megy már világgá?

élhetetlen 2018.12.28. 21:07:01

@bekejudit: Hát igen, ez is egy értelmes, okos válasz a felvetett témákra, szerinted. Csak én már nagyon unom a hasonló „bölcsességeidet”. Látom, ezt csak úgy lehet befejezni, ha nem válaszolok, és akkor te elkönyvelheted, hogy legyőztél az észérveiddel. Hát, nem irigyellek az eszedért!

bekejudit 2018.12.28. 21:13:08

@élhetetlen: egy válasz esetén lehettél volna nagy: " vak, vak vagy! " mert akkor legalább a Gőgös gúnár Gedeon c. alapmű ismeretéről tettel volna bizonyságot. Na pá, kis aranyom!

élhetetlen 2018.12.29. 00:32:31

@bekejudit: Hogyne drágám! Csak te vagy olyan művelt, hogy ismered a Gőgös gúnár Gedeont. Én egy kicsit tovább mentem anno a pár szó megjegyzésénél, kifestettem egy 6x4 m-es szobát talajtól plafonig mesefigurákkal. Két kép volt a Gőgös gúnárból, a Daru Tádé tavastól, békástól, kacsástól, és a Gyuri kakas, és a gyík. Tudod, nem loptam, van. És volt két Kisherceg kép, és egy Vuk epizód, a gyíkos, plusz a Sajdik féle fa. De ezt egy gyereknek csináltam, és nem ragadtam le azon a szinten, hogy ezt az ismeretet tekintsem a tudás netovábbjának. Most már tényleg elmehetsz a fenébe. Vagy van még mire felvágnod, mint ismeretre, zavarosfejűliba? Esetleg Marcus Aurelius-tól is valami? Meddig akarod még égetni magadat?

bekejudit 2018.12.29. 00:40:07

@élhetetlen: hahaha, a bölcsesség szobra- csak Buddha meg ne tudja !

élhetetlen 2018.12.29. 00:49:58

@bekejudit: Téged még a békés Buddha is seggbe rúgna, ha az eddigi hülyeségeidet előadnád neki. Na, hess, madár!

Knédli Man 2018.12.29. 22:53:37

Kifogástalan írás, aki ebben több politikát érez, mint amennyi általában megérint (meg kell hogy érintsen) ki ne lépjen az utcára! Teljesen jól teszi mérlegre (egy lapra) az egyén betegségét a társadalom rákfenéjével (bocs'). A kőhegyi idézet meg egy igazi jolly joker, így itt is jól játszik.
Indulatos Vulgáréknak meg: www.youtube.com/watch?v=imfqiJHsaLc&list=RDMNKAt8_LcF8&index=12
süti beállítások módosítása