Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Lassabban baby!
Kicsit lassabban csináld, kérlek. Most jó.

Korán menjünk ki a strandra, hogy jó helyünk legyen

Korán menjünk ki a strandra, hogy jó helyünk legyen

a magyarok proxemikai megfigyelése

2019. 03. 17. Lola Welbach

budapest2

 Messzebbről kezdem, de mindjárt jönnek a magyarok:
Welbach Lola (magyar) jógakihíváson vesz részt, mely annyit tesz, hogy márciusban minden egyes k. nap bikram jógára megy a jógaterembe.

(K. mint kurva nap, mert most, túl az iduson, túl a kezdeti elszánt lendületen, fárasztó és kényelmetlen minden nap két és fél órát ott tölteni, minden egyebet félre kell tenni, menni kell mint a nyomtató ló, munka előtt, után, hétvégén is, W. L. a háta közepére se kívánja, de közben csodálatos és fantasztikus, jóvan, ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz, soha nagyobb baja ne legyen.)
 Mi a jógaóra előjátéka?
A résztvevő besuhan a szigorúan telefon és csevegésmentes terembe, kigurítja matracát, és néma elmélkedéssel várja a kezdést, elszánja magát a 40-44 Celsius fokos, 50 % páratartalomban eltöltendő másfél órára. A terem persze melegít a kínzásra, már most 30 fok van. 
Így Welbachnak, aki időben érkezik, fegyelmezett (ebben az ügyben, idén márciusban), s aki nem beesik (lévén a világ legaljasabb, legnotóriusabb késője, s épp ezért retteg, hogy kizárják a kihívásból), szóval Lolának alkalma nyílik megfigyelni egy új szokást, amit, habár éves bérlete van ide, eddig nem észlelt: az óra résztvevői pufidzsekiben, télikabátban, kucsmában, ködmönben beavászkodnak a már forró terembe, kigurítják matracukat, jó helyet stoppolva maguknak. 
Höhhh, tavaly ilyenkor ezt még csak elvétve csinálták itt az emberek. Ma már az a ritka - tízből egy -, aki nem siet be fontoskodó, s közben némiképp szégyenkező arccal a már 35 fokba - féltéli, utcai outfitben, ám zokniban, s így totál röhejesen - helyet foglalni magának.

Na, ez már érdekes, Lola feléled a kornyadozásból, elkezdi figyelni a helyért aggódókat. Tehát ragadós a nem lesz jó helyem szorongás! Még úgy is csinálják, hogy tudják, hogy röhejesek! (Mindenki röhejes, W.L. is., másért, de most nem erről van szó.) 
Ó, miért, miért nem lett szociálpszichológus?! (se)
Érzékeny, változó mátrix a territórium megteremtésének igénye. Milyen az ember! Ilyen! Akkor is fél, hogy nem lesz meg a szivacsnyi helye, mikor biztonságos, budai környezetben van kiszámítható, középosztálybeli jógatermében. Biztonság! Az én helyem. 
A magyar mindig aggódik azon - is - , hogy nem lesz jó helye.
Te is. Ez atavisztikus, magyar rettegés, semmi extra nincs benne, nyugi. (Lélegezz!)

Mindenki úgy tesz, mintha nem érdekelné a helyzet, lesajnáló arckifejezéssel álldogál, közben persze figyeli a dolgok alakulását. Ravasz! Szánalmas. 
Mert nem lesz jó helyem! – jajdul fel a nép, mert leszánalmasozták.  
A rendelőben oda kell állni az ajtóhoz, nehogy  bemenjen előttem a zöldkabátos.
Igyekezni kell, különben csálé bringa jut a spinning teremben, teli sáv az uszodában.
Nem tudunk majd egymás mellé ülni a vonaton, a buszon, repülőn.
Nem érdekel, hogy a repülőn helyjegy van, akkor se. Vagyis de!
Nem lesz jó hely a Pintér Bélára, menj előre, foglalj nekem a kabátoddal.
Annál az asztalnál már fizetnek, siess, nehogy más odaüljön.
Időben indulj kisfiam a Szigetre, különben állhatsz végig.
Korán kell menni a strandra, hogy jó helyünk legyen.
Hallod, foglalj már előttetek parkolóhelyet egy székkel, amíg odaérek. Baszki, ha nálatok erre nem akad szék, akkor állj oda te! 
Jó helyet akarok a koncerten, hogy közelről lássam a Kis Tibit.
Ne tolakoggyá köcsög, én is banánért állok. 

Mikor kezdődött a magyarokban a "Nem lesz jó helyem" szorongás? A honfoglalásnál? Túlevickéltek a hágón, már a síkságon vágtattak, Árpád előrekiabált a leggyorsabbaknak: Foglaljátok az ablakokat!* – töpreng W., s közben mintegy véletlen előbbre lép a sorban. Vállával érinti a mellette állót, finom utalásképpen arra, hogy ez már az ő territóriuma, s ezzel -siker!- ügyesen a másik elé került egy hangyafallosznyit.
A lényeg, hogy senkivel ne vegyük fel a szemkontaktust, miközben az ajtó felé nyomakszunk. Ez a legfontosabb itt, Hungariban. 

*a dőlt betűs rész idézet Kornis Mihály Halleluja című drámájából

A bejegyzés trackback címe:

https://lassabbanbaby.blog.hu/api/trackback/id/tr314696204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.03.18. 09:51:37

még jó, hogy a jóga alapja szerint nem ragaszkodunk semmihez.
a helyhez se szabad(na).
Mégis nálunk is mindnekinek megvan a saját helye, ha új jön és oda ül simán elküldik. (udvariasan, de akkor is)

Lola Welbach 2019.03.18. 10:41:46

@doggfather: De fura hogy elküldik! Felállítják, akkor is, mikor már lepakolt? Hát ez valóban nagyon ellene megy annak, amit az ember a jógából tanulhat. Én direkt élvezem - és valóban, a ragaszkodásomnak feladott apró leckének élem meg - , hogy oda dob a sors a jógateremben, ahol hely van. Ha megvan a kedvenc helyem (a belső kertre néző ablaknál) akkor oda fekszem, ha már foglalt, akkor keresek egy másikat.

Arcade Macho 2019.03.18. 11:00:01

en altalaban ezt a tolakodos fazonokat le szoktam szerelni sikerrel de erotlennek erzem magam, ha ezt a tolakodast a hely uzemeltetoje batoritja
jelen esetben az uzemeltetot ha ZAVARNA, hogy turho proli modra tolakodnak, akkor negyed oraval elotte osszeszedne a matracokat es egybe dobalna hatulra... de hat nem zavarja

kvadrillio 2019.03.18. 17:06:39

sztem tavaLy év vége felé, amikor ez a bazinagy meteor fölrobbant, a világunk minden vezetője Kereste a legjobb helyet az atombunkerekben, ahová elbújhat !!! :)))

Óriási meteorrobbanást észlelt a NASA 25 km-re a Földtől
fák
2019.03.18. 11:30
Rendkívül nagy, sokévente csak egyszer tapasztalható robbanást azonosított be a NASA a légkörben, 25,6 kilométeres magasságban a földfelszíntől. A hatalmas tűzgömböt az amerikai hadsereg észlelte, most pedig a NASA meghatározta a robbanás okát: egy nagyméretű meteor égett el látványosan a Bering-tenger felett.

A hírekbe korábban nem került be a még 2018 végén (közelebbi időpontot most sem említenek) történt robbanás, amely a NASA közlése szerint a hirosimai atombombánál tízszer több energiát szabadított fel. A robbanást amerikai katonai műholdak észlelték a Bering-tenger fölött, nem messze a csendes-óceáni orosz partoktól. A NASA közlése szerint ez volt az évszázad második legnagyobb meteorrobbanása, csak a 2013-as cseljabinszki előzi meg.................

ÉS......EGYETLEN SAJTÓ SEM ÍRT RÓLA !!!

MEDVE1978 2019.03.18. 17:23:31

A szorongás sajnos megalapozott. Noha nem feltétlenül a jógaórán, hanem az életben. A repcsinél, ha például nem sietsz, ott lehet az overbooking, aztán cseszheted a jegyet. A rendelőben lehet, hogy nem tolakodsz, de akkor ott ülsz egész délelőtt. Strandon egyébként nem magyar szokás, külföldön ugyanez van a medence körül a szállóban vagy a tengerparton. Bizony bizony, az élet nem habostorta, ember embernek farkasa és egyéb nyalánkságok. Vannak olyan események, amelyre már el sem megy az ember a csürhe effektus miatt, főként az ingyenes vagy olcsó cuccok esetén.

Alick 2019.03.18. 18:00:22

@MEDVE1978: Franc tudja, lehet hogy a repcsinél az overbooking miatt úszod meg a légikatasztrófát. :)

2019.03.18. 20:51:31

Nagyon jó a poszt, valóban hiteles a megfigyelés. Pont jógán az egész szellemiséggel szembemegy a helyfoglalás.
A többi jelenségre meg a túlszaporodás a kulcsszó. Kevés erőforráshoz akar egyre több ember hozzáférni. Mindenki - több millió ember - ugyanarra a pár szupersztár koncertjére akar eljutni. A néhány legfelkapottabb étterembe akar eljutni mindenki és ezért vannak hónapos foglalási listák. A tömegturizmussal: kína és oroszország belépésével a kevés nyugateurópai nevezetességhez akar mindenki eljutni. Kb lehetetlen ma már egy híresebb műzeumba eljutni pár hónapos foglalás nélkül.
Túlszaporodtunk.
Ennyi.

Knédli Man 2019.03.20. 23:09:01

@Yotengri: szerintem nincs túlszaporodás. Legalábbis piciny hazánkban biztosan nincs. Jólét van, kérem szépen, és nem mennyiségi, hanem minőségi "túlszaporodás". A hetvenes években a maslow piramis másik bajnokságában játszottunk, a nép az istenadta nép a földeken volt meg a gyárakban, és nem a rómain meg korzón zokni nélküli HH vitorlás cipőben, meg sziget fesztiválon százezres hetijeggyel. Koncentrált lett a jóléti együttlét, és ezt a lélek, vagy "namaste nyelven" az aura frusztrációként éli meg. Párosul még mellé egy kis pozicionálás a munkahelyünkről, egy csipetnyi onlájn versenyszellem, amit a gyerekünk iskolai e-kréta naplójából kaptunk meg spamként, és már kész is az élelmes magyar archetípusa.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.03.21. 09:40:25

@Lola Welbach: nem küldik el, le se engedik ülni, szólnak, hogy az vki helye.
süti beállítások módosítása